Viitorul 3D al Medicinei

Implanturile imprimate 3D sunt un domeniu relativ tânăr de cercetare și dezvoltare, dar, de asemenea, unul care s-a confruntat cu o creștere foarte rapidă, datorită beneficiilor tehnologiei. Beneficii de care se va bucura acum și un pacient extrem de tânăr.
Implanturile sunt de fapt destul de sigure, comparativ cu vaccinurile, serurile și radio sau chimioterapia, deoarece riscul de a provoca daune corpului, altele decât în zona afectată de o accidentare sau insuficiența unui organ, sunt extrem de limate. Ei bine, atâta timp cât substanța care compune implantul nu este respinsă de către organism, cel puțin.

3D-Printed-Vertebra

Vertebra 3D

Din acest motiv, implanturile osoase comune erau destul de căutate de către cei pregătiți financiar pentru a plăti acestea. Însă acum, banii nu mai pot fi o problemă, toate datorită tehnologiei de imprimare 3D. Cele mai multe dintre costurile asociate cu astfel de implanturi provin din dificultatea de a le construi prin măsurători precise și a detaliilor minuțioase necesare. În cele mai multe dintre cazuri, o mare parte dintre ele trebuie să fie făcute manual. Tehnologia de imprimare 3D a schimbat toate acestea, prin reducerea timpului de dezvoltare la o zecime din ceea ce a fost, făcând același lucru la un cost mult mai mic.

Un băiat în vârstă de 12 ani primeste o vertebră tipărită 3D

Aceasta este prima implantare cu succes a unei vertebre care a fost tipărită în întregime cu tehnologia 3D. Unui băiat din China, cu numele de Minghao, care suferă de cancer, i-a fost implantată de către o echipa de la Spitalul Universitar nr. 3 Peking, din Beijing. Vertebra nu a avut nevoie de nici un ciment special sau șuruburi, cum se întâmplă de obicei.

3D-Printing-Medical-Prosthetics

Prostetica 3D

Asta înseamnă că băiatul va recupera rapid și, de asemenea, va putea să folosească o mai largă mișcare a gâtului (unde acesta a suferit un accident traumtizant).
Procedura operației de implantare a vertebrei a durat cinci ore și a fost realizată în august. Motivul pentru care cei implicați au așteptat atât de mult timp pentru face acest anunț este că toți doctorii au dorit să se asigure că nu vor exista complicații.
Vertebra a fost realizat din pulbere de titan și are pori mici, astfel încât oasele pot crește și se pot lega în mod corect cu restul scheletului.

Imprimarea 3D în medicină

Au fost multe aplicații de acest tip, de la prostetica 3D la mulaje imprimate, tipărite 3D, și chiar țesuturi și organe imprimate 3D (spre exemplu ficatul, în mare parte, utilizate însă pentru testele pentru droguri). Pentru a vă oferi o perspectivă, se crede deja că 3-4 milioane implanturi pentru oasele genunchiului doar, se vor realiza anual, până în anul 2030.

 

2 thoughts on “Viitorul 3D al Medicinei

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.