Sharp dezvolta rezolutia 8K TV

sharp-8k-tv

Dacă nu ești pregătit încă pentru televizoarele 4K, ai putea aștepta doar câțiva ani în plus pentru următorul boom… 8K!
La expoziția de electronice Ceatec din Tokyo în această săptămână, vizitatorii s-au găsit în fața ultimului prototip de ecran 8K de la Sharp, prin care societatea încearcă să trezească interesul pentru următorul nivel de display orbitor. Enormul ecran LCD de 85 inci al experimentalului TV Sharp Aquos, are o rezoluție de 7680 x 4320 de pixeli, care este de 16 ori mai mare decât standardul actual al televizoarelor HD și o frecvență a cadrelor de 120 Hz. Ecranul arăta imagini „de gură cască” ale celebrului Burj Khalifa din Dubai. Chiar si de aproape, pixelii individuali au fost foarte greu de observat.

Sharp - 8K HDTV

Sharp8K HDTV

Chiar dacă Sharp lucra de ani de zile la prototipul 8K, reprezentanții firmei au declarat că acesta este primul care ar satisface așa-numitul standard “BT.2020” pentru rezoluția și culoarea gamei 8K, stabilite de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, și care a fost aprobat în luna iunie.
Mulți consumatori ar putea fi încă neavizați față de televizoarele 4K, care au apărut la CES 2014 și la alte expoziții de tehnologie, în ultimul an. Consumer Electronics Association din SUA (CEA), prezice că vânzarea de televizoare 4K va ajunge la 800.000 în acest an.
“Desigur, cu cât ecranul se mărește, cu atât clienții ar dori să aibă imaginile de o mai înaltă rezoluție“, a declarat purtătorul de cuvănt al companiei Sharp, Miyuki Nakayama, discutând despre prototipul 8K, și atrăgând atenția asupra inexistenței unor planuri pentru comercializare încă, și asupra faptului că ecranul este încă în dezvoltare.

8k, Big in Japan?

Japonia este clar în favoarea rezoluției 8K. Prototipul de la Sharp a câțtigat chiar și un premiu de la Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor, care dorește să promoveze acest standard, împreună cu postul public te televiziune NHK.
NHK este parte dintr-un efort comun, pe piața japoneză, pentru a dezvolta și promova așa-numitele emisiuni de testare „Super Hi-Vision 8K”, în 2016, cu patru ani înainte de termenul inițial propus pentru 2020.
Difuzarea regulată de semnal 8K ar putea începe în 2018, în conformitate cu o foaie de parcurs adoptată în cadrul Forumului pentru Televiziune și Radiodifuziune „Next Generation and Promotion (NexTV-F)”, un consorțiu cu sediul la Tokyo înființat anul trecut pentru standardele 4K și 8K.

Sharp-Aquos

Sharp Aquos

„În 2020, vom găzdui Jocurile Olimpice la Tokyo, așa că trebuie să ne pregătim acest mediu astfel încât publicul să poată viziona emisiunile în format 4K sau 8K”, a spus Takahiro Izumoto director în Departamentul de Administrare și Inginerie al NHK.
Nu departe de standul Sharp la „Ceatec”, NHK, promova de asemenea ecranele 8K, inclusiv un ecran imens de 120 de inchi (peste 3 metri), cu un sistem de sunet multicanal 22,2 și un alt ecran de 85 inci cu rezoluție 8K de la Sharp echipat cu „Hybridcast”, un sistem care permite ecranului a afișa pagini Internet și alte tipuri de conținut, alături de emisiunile TV.
Într-un demo, o zonă a ecranului de la Sharp a arătat o emisiune de televiziune de la un turneu de golf, în timp ce alte zone ale ecranului au aratat statistici legate de jucători, o hartă a terenului de golf, reacții de pe rețelele sociale mass-media și chiar un joc video de golf într-o altă secțiune. Un angajat folosea o tabletă conectată la ecran, animând un jucător de golf dintr-un desen animat al unui joc video să lovească o minge.
Conținut online poate fi o modalitate de a umple golul dintre rezoluția uriașă oferită de formatul 8K și lipsa de conținut. Deoarece camerele video 8K, ce înregistrează la aproape 72 Gbps, sunt încă experimentale, conținutul 8K nu va fi disponibil câțiva ani de zile.
„Desigur, partea de hardware trebuie să țină pasul cu cea de difuzare și cu infrastructura”, a declarat purtătorul de cuvânt al Sharp, Miyuki Nakayama.

1 thought on “Sharp dezvolta rezolutia 8K TV

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.