Samsung – Exynos 5 Octa pentru Galaxy S4

Exynos 5 Octa este primul chipset Samsung SoC echipat cu procesor octo-core. Cipul zvonit a fi la inima viitorului telefon Samsung Galaxy S4 este bazat pe o arhitectura  mai neobisnuita, ce promite performante excelente cu un impact minim asupra bateriei. Mai exact, cipsetul bazat pe noul concept de microarhitectura big.LITTLE dezvoltat de ARM este impartit in doua  module quad-core, primul echipat cu nuclee Cortex-A15 de inalta performanta si al doilea bazat pe nuclee Cortex-A7 optimizate pentru un consum de energie cat mai redus.

Samsung - Exynos 5 Octa Chip

SamsungExynos 5 Octa Chip

Ambele module sunt plasate pe acelasi chip de siliciu gravat în proces de fabricatie pe 28nm, alături de un GPU din seria Power VR SGX 544MP3.

Samsung – Exynos 5 Octa pentru Galaxy S4

Modulul quad-core A7 poate functiona la o frecventa cuprinsa  intre 200 MHz şi 1.2 GHz, iar cel cu nuclee A15 atinge o frecventa  maxima de 1.8 GHz. Pentru şi mai multa eficienta, frecventa  fiecaruia dintre cele 8 nuclee de procesare poate fi ajustata in mod dinamic, impreuna cu voltajul de alimentare. Principiul aflat in spatele arhitecturii big.LITTLE presupune ca majoritatea sarcinilor de procesare sunt desfasurate folosind nuclee ARM Cortex-A7, sistemul de operare activand modulul cu nuclee Cortex-A15 doar pentru aplicatii solicitante şi jocuri 3D. In timp ce este posibila folosirea tuturor celor 8 nuclee de procesare simultan, este probabil ca prima generatie de dispozitive sa permita  doar comutarea transparenta  intre cele doua  module quad-core, mentinand  astfel consumul de energie si caldura generata  in parametrii rezonabili.

Galaxy S4: Exynos 5 Oct

Galaxy S4: Exynos 5 Octa – Benchmark

Din punct de vedere al constructiei, modulul quad-core A15 de inalta performanta  ocupa  de 5 ori mai mult spatiu pe suprafata chip-ului de siliciu decat cel cu nuclee A7, poate consuma de pana  la 6 ori mai multa  energie si are la dispozitie de 4 ori mai multa  memorie cache L2 pentru optimizarea performantelor. Cat despre nucleul grafic PowerVR SGX 544MP3, acesta promite performante 3D situate undeva intre nivelul unei tablete iPad 3 si iPad 4.

Galaxy S4: Exynos 5 Oct

Galaxy S4: Exynos 5 Octa

Consumul de energie tipic, valabil în cazul folosirii modului quad-core A7, este de aproximativ 1W – numai bun pentru cerintele unui smartphone sau tableta. Folosit la un nivel moderat, modulul quad-core A15 pastreaza  şi el un consum de energie rezonabil, insa odata cu ridicarea frecventelor de functionare spre valorile nominale situatia se schimba radical.

Conform graficelor furnizate chiar de Samsung, activarea celui de-al doilea modul A15 permite obtinerea unor performante aproximativ duble fata  de cel A7, dar consumand de cel putin 3 ori mai multa  energie. Evident, folosirea procesorului  in configuratie octo-core ar ridica şi mai mult consumul de energie, astfel  ca  este preferata  comutarea dinamica  intre cele doua module quad-core, in functie de performantele solicitate de aplicatiile rulate.

1 thought on “Samsung – Exynos 5 Octa pentru Galaxy S4

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.