Samsung Galaxy S5 vs Galaxy Alpha

alpha.vs.galaxys5

Deși au nume diferite, noul Galaxy Alpha este un fel de versiune de metal a emblematicului smartphone Samsung Galaxy S5. Compania spune ca foloseste o nouă “abordare în design”, dar dacă judeci la rece, este doar o versiune mai simplă de Galaxy S5 cu specificații diferite și un cadru metalic. Este ușor ciudat, dar cu toate acestea, iată cum se compară Galaxy Alfa cu Galaxy S5.

Samsung Galaxy S5 vs Galaxy Alpha: Prețuri

După cum veți descoperi citind acest articol Galaxy Alpha este mai bun decât Galaxy S5 din unele puncte de vedere și mai slab în altele. Aceasta face dificil a plasa o etichetă de preț, dar, din fericire, asta nu e treaba noastră.
Acum, Samsung Galaxy S5 fiind pe piață de un anumit timp, îl puteți cumpăra la 460 lire sterline fără contract. Deși proaspăt anunțat, Galaxy Alpha este disponibil la pre-comanda pentru 499 lire sterline ceea ce înseamnă un preț mai mare. Oare merită acest preț?

Samsung Galaxy S5 vs Galaxy Alpha: Proiect și Construcție

Unul dintre motivele pentru care veți dori să dețineți un Samsung Galaxy Alpha este că acesta are un cadru metalic în jurul marginii (cum există la iPhone 5S sau Lumia 930), deși capacul din spate este încă de plastic. Samsung Galaxy S5 s-a simțit ieftin și a fost criticat pentru acest lucru în majoritatea review-urilor, astfel încât Samsung a luat unele măsuri. Galaxy Alpha este, de asemenea, mai subțire și mai ușor decât fratele său mai mare, la doar 6,7 mm grosime și 115 g. Galaxy S5 are 8,1 mm și 145 g.

samsung-galaxy-alpha

Samsung Galaxy Alpha

În afară de cadrul metalic și capacul din spate ușor diferite, cele două smartphone-uri arată foarte similar, în ciuda a ceea ce susține Samsung, că Alfa foloseste un design nou. Este important să subliniem faptul că Galaxy Alfa nu are protecție antipraf (IP67) și nici nu este impermeabil ca și Galaxy S5.

Samsung Galaxy S5 vs Galaxy Alpha: Ecranul

O parte din motivul pentru care Galaxy Alpha este mai ușor decât Galaxy S5 este faptul că are un ecran mai mic. Acesta este de 4.7 inci, comparativ cu 5.1 inci și de aceea noul telefon este calificat drept un rival pentru viitorul iPhone 6 (pentru cadrul metalic și perioada de lansare).
Ambele folosesc ecranul Super AMOLED, marcă a Samsung și în timp ce depinde de tine pe care ecran îl prefei, este demn de remarcat faptul că este o mare diferență în ceea ce privește rezoluția. Samsung Galaxy S5 folosește full HD la 1080p, în timp ce Alpha are o rezoluție mai puțin impresionantă, HD la 720p. Aceasta înseamnă o scădere în densitate a pixelilor de la 432 ppi la 320 ppi.

Samsung Galaxy S5 vs Galaxy Alpha: Procesor și memorie

Există diferite modele ale Galaxy S5, dar în Marea Britanie există o ediție cu procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 801-a, la 2,5 GHz cu 2GB de RAM. Samsung Galaxy Alpha are, de asemenea, 2GB de RAM, dar un procesor Exynos 5 octa-core mai puternic (pe hârtie). Are patru nuclee Cortex-A15 la 1.8 GHz și patru nuclee Cortex-A7 la 1,3 GHz.

Samsung Galaxy S5 vs Galaxy Alpha: Capacitate de Stocare

Lucrurile sunt un pic diferit pe frontul stocării, de asemenea. În cazul în care Samsung Galaxy S5 este disponibil fie cu 16 fie cu 32GB, Galaxy Alpha a fost lansat doar la capacitatea mai mare. Deși Samsung oferă în mod constant stocare extinsa pe smartphone-urile sale (inclusiv pe Galaxy S5) Galaxy Alfa nu are un slot pentru un card microSD.

Samsung Galaxy S5 vs Galaxy Alpha: alte specificații hardware

Samsung a introdus caracteristici noi, pe care nu le-am vazut pe smartphone-urile anterioare, odată cu Galaxy S5: scanner de amprente digitale și monitorizare a ritmului cardiac. Ei bine, Galaxy Alfa păstrează aceste caracteristici, dar nu are scanare optică pentru preluarea controlului televizorului (și alte dispozitive). Pe de altă parte, ambele telefoane au Wi-Fi 11ac (2×2 MIMO), Bluetooth 4.0 LE și acceptă NFC.Alpha Cat 6 4G LTE deși Samsung Galaxy S5 este totuși limitat la Cat 4.

galaxy alpha

Samsung Galaxy Alpha

Bateria de pe Samsung Galaxy Alpha este mai mică, la capacitate de doar 1860 mAh față de 2800 mAh – parțial din cauza dimensiunii sale mai mici și a ecranului cu rezoluție mai mică. Este neclar dacă bateria din interiorul Galaxy Alpha este detașabilă sau nu, dar bănuim că nu este, chiar dacă Samsung nu a raportat această specificație încă.
O altă diferență, mică dar demnă de remarcat, este faptul că Galaxy Alpha foloseste un slot nano-SIM, mai degrabă decât micro-SIM.

Samsung Galaxy S5 vs Galaxy Alpha: Camera foto

Samsung Galaxy S5 are un aparat de fotografiat principal de 16MP și deși shooter-ul principal al Galaxy Alpha fotografiaza la 12MP, se păstrează unele caracteristici. Alpha mai are încă o dublă cameră, HDR și capacitatea de a înregistra video de calitate, în 4K. Cu toate acestea, se pierde autofocusul și focusul diferențiat și există un singur LED flash în loc de unul ”dual-tone”.

alpha2

Galaxy Alpha – Camera

Dacă sunteți un fan al ”selfie”, atunci Galaxy Alfa are un aparat de fotografiat cu o rezoluție ceva mai mare în față, la 2.1Mp în loc de 2MP. Asta nu e chiar o diferență, dar trebuie luată în seamă.

Samsung Galaxy S5 vs Galaxy Alpha: Software

După cum v-ați putea aștepta, lucrurile sunt destul de clare pe partea de software a lucrurilor. Acestea sunt două smartphone-uri high-end de la aceeași companie care rulează Android. Galaxy Alpha va fi livrat cu Android 4.4.4 KitKat și în timp ce Galaxy S5 nu are încă această versiune, dar ar putea fi luată în considerare la momentul în care Alpha va ajunge la vânzare. Perechea de telefoane vine cu interfața de utilizator TouchWiz de la Samsung, pre-instalată.

Verdict

Galaxy S5 și Galaxy Alfa sunt smartphone-uri similare, dar diferite. Galaxy S5 este mai mare, cu un ecran Full HD, cu design rezistent la apă și o cameră foto mai bună. Între timp, Galaxy Alpha este mai mic, are un cadru de metal și un procesor octa-core, dar nu are slot microSD și are un ecran la doar 720p. Ciudat totuși că Galaxy Alpha este mai scump, așa că, musai să vrei marginea de metal, ca să-l cumperi!