Peste jumatate dintre angajatii din UE pot fi inlocuiti de computere

Bazată pe o cercetare de date făcută de Frey & Osborne (în 2013) pe piața europeană, cu ținta pe probabilitatea de automatizare a locurilor de muncă în funcție de ocupația salariatului și conform proporționalității forței de muncă în UE, datele arată care vor fi țările cel mai probabil a fi afectate în mod semnificativ de progresele în domeniul tehnologiei, în deceniile următoare și care variază între 40% (similar cu SUA) și până la peste 60%, în România.

computere

Noi tehnologii in UE

Autorii studiului se așteaptă ca progresele tehnologice cheie – în special cele ce ridică gradul de tehnologizare a proceselor de producție, inteligența artificială și robotica mobilă – vor avea un impact în primul rând asupra celor cu salarii mici, și ale sectoarelor necalificate, ce erau până nu demult, în mod tradițional, imune la automatizare.

Ca atare, după cum rezultă din datele respective, nu este surprinzător că țările UE nordice bogate se prevede ca vor fi mai puțin afectate decât vecinii lor de la periferia UE.

UE Robotics

UE – Computere și Robotică

Dar, indiferent de geografie aceste efecte vor fi substanțiale, cu o medie de 54% în toate cele 28 de state UE. În ciuda câtorva limitări, problema alocării forței de muncă în fața schimbărilor tehnologice este probabil să devină o preocupare politică cheie în următorii ani.

Ceea ce implică aceste estimări pentru politica Uniunii Europene este clar: dacă credem că tehnologia va fi capabilă să depășească obstacolele tradiționale, printre sarcinile cognitive lipsite de rutină, atunci trebuie să echipeze următoarea generație de muncitori cu abilități prin care să poată beneficia de noua tehnologie, mai degrabă decât să fie amenințat de ea. Aceste aptitudini sunt susceptibile a sublinia inteligența socială și de creație, ceea ce sugerează că schimbările necesare în politica de educație sunt cu siguranță obligatorii, pentru a răspunde acestei provocări în mod automat și cu succes.

Treceți mouse-ul peste graficul de mai jos pentru a vedea riscul de informatizare în funcție de țară:

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.