PC-ul nu e mort. Se transforma… in Bestie!

Analiza PC-ului, la rece!

PC-urile ieftine si urâte sunt pe cale de disparitie, dar cele bune o duc mai bine decât oricând. PC-ul este mort. Trăiască tableta. Si smartphone-ul. Si poate tableta convertibila. Orice ne cumparam, numai nu un PC. Asta e un obiect expirat, nu? Fără îndoială. In cele din urma, faptul e simplu si incontestabil…. am văzut in ce scădere se încadrează vânzările de PC-uri în ultimele trimestre.
Dar aceasta privire sumara este, de asemenea, complet gresită. Cel putin, e complet gresit dacă aceasta înseamnă că statutul PC-ul ca platforma de calcul avansată se apropie de sfârsit. Iată de ce…
Să ne uităm la cifrele de vanzari de PC-uri pentru începători. Potrivit analizei Gartner, vânzările au scăzut de cinci trimestre in ritm de trap. Asta e un record. Unitătile vandute au scăzut cu 10,9 la sută în al doilea trimestru din 2013. Terifiant.

Cooler Master Cosmos II 3qtr-578-80

Carcasa PC – Cooler Master Cosmos II 3qtr-578-80

Cauza schimbarilor in alegerea unui PC, schimbarea generatiilor?

Ca să facă lucrurile si mai rele, acesta nu este doar „un sughit” din cauza conditiilor economice slabe, sau a consumatorilor prin respingerea  Windows 8 sau oricare dintre celelalte asa zise probleme. Este pentru că oamenii cumpără tablete. Este o schimbare fundamentală ireversibilă?

De fapt, nu e o imagine de ansamblu infricosatoare pentru PC. Problema critică aici este faptul că s-au pierdut unitatile de vânzare ce se găseau la capătul inferior al pietei de PC-uri. , marci anonime, cutii ieftine aruncate la margine de drum,  computere cu piese ieftine („asamblate pe vapoare”) si cu zero interes pentru oricine care are grijă de fapt ce calculator isi aduce in casă.
În acelasi timp, nu există nici un semn de implozie iminentă fată de ceea ce s-ar putea numi sfârsitul entuziast al pietei PC-urilor. De fapt, chiar opusul. Vanzarile de cipuri grafice de înaltă performantă NVIDIA pentru PC-uri sunt de fapt în crestere.
OK, cresterea a fost de numai 3,9 la sută în termeni de venituri pentru al doilea trimestru al anului 2013 în ceea ce priveste productia anuală. Dar PC-ul este un dispozitiv foarte matur si ideea principală este că orice crestere anuleaza in fapt notiunea de produs în declin catastrofal.

intelcorei7-2

Procesor Intel pentru PC

Stai putin, cresc veniturile din vanzarea de PC-uri?

Apoi, există cele mai recente cresteri din vanzările de jocuri pentru PC-uri de la EA, una dintre cele mai mari companii în afacerile mondiale in general. Si acestea au crescut cu opt procente. Din nou, e foarte greu să o asemanăm cu fenomenul  de „moarte sigură”.
Într-adevăr, situatia este similară în orice directie te-ai uita. PC-urile puternice folosite pentru a face calcul cu adevărat sau pentru distractia de ultima ora o duc foarte bine. PC-urile ieftine si urâte sunt înlocuite cu mult mediatizatele tablete. Totul arată perfect pentru mine.
Desigur,  cu toate astea, nu e chiar simplu. PC-urile high end s-au bazat întotdeauna cel putin într-o măsură bună, pe pietele mari, care si in acest moment sunt in declin.

Aurora-X51_Alienware-Desktop

Aurora-X51 Alienware-Desktop PC

Ghici cine va castiga acest concurs?

Mai mult, stagnarea cresterii de specificatii pentru CPU „ar putea fi un semn” că PC-ul este acum în declin terminal. Mai probabil, însă, acest lucru reflectă pur si simplu lipsa concurentei pe piata procesoarelor pentru PC-uri.
În ultimii cinci ani s-au văzut esecuri in serie la AMD in lupta lor cu Intel, ceea ce înseamnă că AMD va dori acum să se reorienteze. Si astfel Intel a reusit să scape cu ceva speculatii in domeniul procesoarelor si cu ceva banuti. Între timp, concurenta sănătoasă între AMD si Nvidia pentru suprematie grafică la PC-uri a păstrat activ progresul tehnologic al domeniului.
Toate acestea înseamnă că, în viitorul apropiat, lucrurile arata bine pentru PC-urile puternice. Într-adevăr, dupa cum grija principală a procesoarelor x86 pentru PC a devenit  folosirea mai eficientă a energiei si a economisirii, se poate intrevedea chiar o revenire de la „spatiul mobil” dominată în prezent de tablete ARM cu reglaj electric.

alienware-aurora-desktop-1

Devil PC

In concluzie, pe piata PC-urilor ca si pe piata imprimantelor, calitatea va dicta trendul si progresul… noi nu facem decat sa-l urmam. V-ati pregatit ciocanul? Nu, nu pentru distrugerea vechiului calculator sau a imprimantei… pentru pusculita!