Noile procesoare Intel Core i7 Haswell-E

new_intel

Intel a primit felicitări pentru cel mai puternic procesor pentru piața de consum, la conferința pentru jocuri video, PAX, din Seattle, WA, în 29 august. Noua gamă de procesoare desktop Intel Core i7 a familiei, cu numele de cod Haswell-E, este formată din trei procesoare deblocate care acceptă hyperthreading, memorie DDR4 și noul chipset X99.
Procesorul Intel Core i7-5960X are opt nuclee (16 căi de procesare paralele), 20MB de cache și 40 debenzi PCIe 3.0. Acest procesor va fi vândut la 999 dolari în USA și 999 EUR în România și rulează la o frecvență de ceas de bază de 3.0 GHz și overclock până la 3.5GHz, în mod turbo. Intel Core i7-5930K oferă șase nuclee fizice (12 căi de procesare), 15MB de cache și 40 de benzi PCIe 3.0. Frecvența de bază este de 3.5GHz (de până la 3.7GHz în mod turbo) și costă 583 dolari. Intel Core i7-5820K este, de asemenea, un CPU „six-core” (12 căi de procesare) cu 15MB de cache, dar acceptă numai 28 benzi PCIe 3.0. Acesta ruleaza la o frecvență de 3.3GHz și overclock de 3,6 GHz. Intel a stabilit prețul acestui procesor la 389 dolari (375 EUR în Romania la PC Garage – cea mai bună afacere, până acum).

arhitectura_hashwell_E

Arhitectura Hashwell-E de la Intel

Din moment ce toate cele trei procesoare sunt deblocate, integratorii de sisteme și utilizatorii finali pot optimiza BIOS-ul PC-ului pentru a rula procesoarele la viteze mai mari decât ale ceasului de bază.
Când Intel a lansat familia de procesoare Haswell, inițial în iunie 2013, mesajele sale principale au fost tot despre consumul de energie, grafica integrată și termodinamica lor. Cu alte cuvinte, Intel a fost cel mai interesat în urmărirea pieței pentru laptopuri, aparate hibride și tablete. Sigur, cea de-a patra generație de procesoare Core mobile și pentru desktopuri a fost oarecum mai rapidă decât a procesoarelor iCore de generația a treia precedente, dar cele mai mari îmbunătățiri în familia acestui procesor ao fost făcute pentru reducerea consumului de energie (pentru a extinde durata de viață a bateriei laptopului), pentru o grafică mai bună (pentru a reduce nevoia de GPU-uri exterioare și a prelungi durata de viață a bateriei), și puterea de proiectare termică mai mică sau „TDP” (pentru a reduce cerințele de răcire și deci și pentru a prelungi durata de viață a bateriei). TDP specifică cât de multă energie electrică trebuie să fie capabil un calculator să disipeze în timp ce procesorul funcționează la viteza maximă pentru o perioadă mai lungă.

Intel se concentrează pe viața bateriei?

Utilizatorii de putere a trebuit să aștepte mult și bine pentru ca părțile noului Ivy Bridge-E să includă specificațiile viitoare (acum disponibile). Aceste procesoare deblocate, bazate pe a treia generație a arhitecturii Core Intel, a pătruns pe piață în septembrie 2013, cel mai bun procesor al familiei Intel având șase nuclee (cu hyperthreading pentru a sprijini 12 căi de procesare paralele).
Ca și la Ivy Bridge-E, procesoarele Haswell-E nu mai pierd nici un pic de spațiu pe grafica integrată. Oricine cumpără unul dintre aceste procesoare, sau un PC desktop construit complet în jurul unuia, va avea nevoie de una sau mai multe plăci video „mai discrete” pentru grafică. Aceasta este modalitatea în care cele 40 benzi PCIe 3.0 sprijină procesorul Haswell-E în procesarea dificilă: acestea permit ca o placă de bază să suporte până la patru plăci video de putere medie (Ivy Bridge-E s-a lăudat cu aceeași caracteristică). După cum ați ghicit probabil, orice upgrade de la Ivy Bridge-E la Haswell-E va trebui, de asemenea, să fie însoțit de upgrade la placa de bază și memoria RAM.

Marile schimbări ale Haswell-E

Nucleele procesoarelor Haswell-E partajeză până la 20MB de cache L3 și sunt primele procesoare pentru desktopurile de consum care necesită memoriile DDR4/2133Mhz, cu patru canale de memorie, față ultimele procesoare anterioare ale Intel care foloseau doar două canale de memorie DDR3 (la viteze de până la 1866MHz). În timp ce unii constructori „ boutique” de PC-uri doar vor încerca beneficiile acestei creșteri a lățimii de bandă, un purtator de cuvânt al Intel a declarat într-un briefing la începutul acestei săptămâni că „beneficiul primar al memoriilor DDR4 va fi consumul redus de energie”.
Asta amintește tuturor că Intel aruncă cu mare prudență în vânt astfel de termeni ca „proiectare de putere termică”; la urma urmei, nu veți vedea unul dintre aceste chip-uri într-un caiet.

Intel Haswell-E

Comparație – Intel Haswell-E

Fiecare dintre cele trei noi procesoare „Extreme Edition” are un TDP (consum) de 140 de wați. Asta este cu 10 wați mai mare decât vechile Ivy Bridge-E și este considerabil mai mare decât la alte procesoare deblocate Haswell Intel Core i7-4790K (cu numele de cod „Devil’s Canyon”) și Core i5-4690K care consumau doar 88 wați. Procesoarele desktop Intel Core i7 obișnuite, între timp, consumă doar 35 de wați.
În plus față de sprijinul pentru DDR4, chipsetul Intel X99 oferă până la șase porturi USB 3.0, opt porturi USB 2.0, opt benzi PCIe 3.0 și 10 porturi SATA la 6Gbps (chipset-ul Intel mai vechi, X79, susținea șase porturi SATA, dar numai două la viteza de 6Gbps ). Suportul pentru „Rapid Storage Technology”, Intel 13.1 este opțional. Intel descrie chipset-ul X99 ca “Thunderbolt Capable”, dar plăcile de bază X99 trebuie să fie “Thunderbolt Ready”, ceea ce inseamna ca au deja un conector pentru un card Thunderbolt 2. Thunderbolt 2 oferă de două ori debitul bidirecțional specificat de tehnologia Thunderbolt, adică 20Gbps și suportă până la șase dispozitive configurate „în floare”, pe un singur port. Cine are nevoie de atât de mult de transfer? Creatorii și editorii de conținut video 4K, pentru redare de imagini 3D, sau cei în dezvoltarea de jocuri. Tehnologia Thunderbolt 2 este nejustificată pentru majoritatea consumatorilor medii, dar din moment ce vine sub forma unui card inclus, nu va trebui să plătiți pentru el, chiar dacă nu aveți nevoie de acesta.

Clienții țintă…

Așa cum am spus la început, Haswell-E este destinat gamerilor, creatorilor de conținut și entuziaștilor convinși ai PC-urilor. Intel susține că i7-5960X este cu până la 20 de procente mai rapid la editarea video în 4K, cu 32 la sută mai rapid la redarea în grafica 3D și cu 14 la sută mai rapid în prelucrarea fizicii unui joc și în tot ce ține de AI. Intel susține, de asemenea, că creșterea numărului de nuclee și a căilor de procesare ale Haswell-E vor permite procesorului o convertire video de la 4K la 1080p (folosind „Handbreak”) cu 34 la sută mai rapidă decât procesorul Core i7-4960X (Ivy Bridge-E) și cu 69 la sută mai rapid decât Intel quad-core i7-4790K (Haswell). Cele mai populare programe, inclusiv cele de creare de conținut ale Adobe Photoshop, Premiere Pro, Sony Vegas Pro și Cakewalk Sonar sunt folositoare de „multi-threading” și pot profita din plin de mai multe nucleele și căile de procesare ale procesoarelor Extreme din noua serie de la Intel. Jocuri vor folosi oricum ceva mai puțin din toată această putere de calcul, iar pentru aplicații de productivitate și redare media, această clasă de procesoare este complet nejustificată. Dar dependenții de viteză sigur vor fi mulțumiți.

2 thoughts on “Noile procesoare Intel Core i7 Haswell-E

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.