Lenovo Y50 2014

Lenovo Y50 2014

Și pentru că suntem încă în vacanță, și vom continua prezentările tehnologiile ”pro-fun”, ne dăm seama cu bucurie că am ajuns în sfârșit în perioada, adesea prezisă, în care laptop-urile pentru jocuri pot fi subțiri și suficient de ușoare pentru a se folosi confortabil pe genunchi. La naiba, chiar și o companie ”non-gaming” cum este Lenovo a reușit să ne propună aceste caracteristici. Lenovo Y50 în 2014 nu este la fel de subțire ca, să zicem, Razer Blade la 1,78 cm, dar la 2,29 cm și 2,4 kg, Y50 este încă incredibil de mic pentru un laptop puternic, de gaming.
Lenovo Y50 oferă un puternic raport preț/performanță. Acest laptop la circa 1,200 dolari lucrează cu un procesor Intel Core i7-4700HQ tactat la 2.4GHz, completat de o placă grafică Nvidia GeForce GTX 860m. Asta este destul de mult hardware, dacă îl comparăm cu un Pro Razer Blade, și la jumătate din costul acestuia din urmă, ceea ce face din Lenovo Y50 unul dintre cele mai bune laptop-uri pentru jocuri la mai multe categorii de preț.

Lenovo Y50 2014

Lenovo Y50 2014

Placa video dispune de tehnologia Battery Boost de la Nvidia, care ajustează dinamic puterea remisă GPU-ului pentru a păstra jocurile într-un ritm constant în ceea ce privește cadrele pe secundă, în timp ce impune o sarcină mai ușoară bateriei computerului. Iar tehnologia Shadowplay, tot de la Nvidia vă permite să înregistrați imaginile din joc fără să renunțați la performanță.

Lenovo Y50 2014

Viata Bateriei

Y50 vine cu memorie de 16GB DDR3L/1600Hz RAM și un hard disk hibrid de 1TB, la 5400rpm și cu 8 GB de memorie solid-state. O unitate hibrid este mai bună decât un hard-disk pur mecanic, mai ales unul care rotește platanele la doar 5400 rpm, dar este totuși o dezamăgire având în vedere că cele mai multe laptop-uri pentru jocuri folosesc exclusiv tehnologia SSD. SSD-urile sunt scumpe, încă, și sigur că aceasta a fost una dintre mișcările cheie, de reducere a costurilor, pe care Lenovo le-a întrebuințat.
În partea stângă laptop-ul dispune de două sloturi USB 3.0, un port HDMI-out, unul Ethernet și intrarea cablului de curent. Pe partea dreaptă are un port USB 2.0, un cititor de carduri de memorie, un ”jack” pentru căști, ieșire digitală audio S/PDIF și un slot de securitate de blocare.

Lenovo Y50 – Putere Ieftină

Y50 este o bagatelă la acest preț. Totuși nu se compară cu puterea brută a unui Alienware 17, dar acesta este de asemenea, un laptop mult mai scump. Avem aici un laptop Lenovo care ambalează însă o mulțime de putere în timp ce menține prețul scăzut.
Lenovo Y50 a emis un scor mijlociu de 90 în WorldBench, care este mai mic decât modelul comparat (un Dell XPS 15 cu un procesor Intel Core i7-4702HQ și o palacă video Nvidia GeForce GT 750M) și mult mai mic decât scorul de 122 de puncte al Alienware 17.
O mare parte a problemei rezidă de la hard diskul Y50, care trage în jos tot sistemul. Când rulați însă jocurile, cu alte cuvinte, experiența este mai puțin restricționată de hard disk, iar Y50 începe să-și arate capabilitățile.

Lenovo Y50 2014

Performante in WorldBench 9

Y50 a rulat perfect cu un respectabil scor de 92.5 cadre pe secundă (fps) în Battlefield 4 la setări medii și rezoluție 1920×1080 pixeli. Asta îl aduce aproape pe picior de egalitate cu Alienware 17, care a reușit 98 de cadre pe secundă, și este cu siguranță mai bine decât cele 60 de fps cu care mai mulți jucători pe PC-uri s-ar lăuda ca fiind “standard”.

Lenovo Y50 2014

Performante in joc

În ceea ce privește BioShock Infinite, aici Y50 a reușit 73 de cadre pe secundă, ceva mai bine decât Razer Blade Pro la 70 de cadre pe secundă cu hardware-ul comparabil, cu toate că este departe de cele 121 de cadre pe secundă ale Alienware 17.
Bateria lui Lenovo Y50 arată un timp de joc de trei ore și 16 minute, aproape exact la fel ca Razer Blade Pro cu trei ore și 18 minute. Și asta este aproximativ cu 20 de minute mai mult decât la Alienware 17, arătând o viață a bateriei chiar standard pentru un laptop de gaming.
Deci, ce a permis Lenovo pentru a crea un astfel de laptop puternic, care se vinde pentru mult mai puțin decât concurenții săi?

Compromisuri. Multe, multe compromisuri…

Păcatul cel mai grav al Lenovo a fost că au ales un panou LCD absolut mediocru. Este unul dintre cele mai slabe ecrane HD folosite vreodată. Este anost, e slab la reproducerea culorilor și se pare chiar mai rău atunci chiar când este privit ușor în afara axei. Și apare foarte neclar. Ecranul este atât de urât încât n-ai dori să-l folosești nici măcar pentru a viziona filme, d-apăi să mai joci și jocuri.
Tastatura cu iluminare din fundal, pe roșu, este suficient de atractivă, iar tastele au un finisaj moale și mătăsos. Prin micșorarea tastelor pentru a le înghesui într-o tastatură numerică, cu toate acestea, Lenovo reduce tastarea la o mare chinuială. Tastele ”Enter” și ”Shift-ul” din dreapta nu sunt de natură să vă dea probleme, dar comic de mica tastă ”backspace”, probabil o va face. Am găsit-o greu de localizat fără să ne uităm la laptop. Și parcă tastele se simt un pic prea moale. În ciuda a cât de puțin au nevoie pentru a înregistra semnalul, te poți trezi cu regularitate că ai apăsat greșit.
Trackpad-ul este, de asemenea, enervant. Pentru ca e semi-centrat, te poți trezi trăgând accidental palma stângă sau degetul mare pe trackpad în timp ce tastezi.

Lenovo Y50 2014 - Tastaura (courtesy Endgadget)

Tastatura (courtesy Endgadget)

În lista de calități, difuzoarele Y50 pompează audio decent cu răspuns de bas mai mult decât mulțumitor față de majoritatea laptopurilor, cre distorsionează la volum mare. Producătorii de computere pentru prețuri mult mai mari ar putea învăța un lucru sau două de la parteneriatul Lenovo cu JBL. Aceste boxe nu vor bate o pereche decentă de căști sau difuzoarele externe, dar nu vă vor dezamagi atunci când sunteți la drum lung și plictisit.

Atât de aproape, și totuși atât de departe

În termeni de performanță de joc, Y50 este unul dintre cele mai bune laptop-uri din clasa sa. Este o alegere excelentă dacă sunteți în căutarea unei platforme de jocuri portabilă pentru un buget mic spre mediu. Din păcate, Lenovo a compromis mai multe componente cheie, tastatura, trackpad-ul, și (cel mai important) display-ul, pentru a oferi acest model Y50, la un preț mic. Atașați un mouse, o tastatură și un ecran extern și veți avea o mașină pentru jocuri solidă. Dacă nu puteți tolera aceste compromisuri, faceți un pic de foame și alegeți de la concurență.

4 thoughts on “Lenovo Y50 2014

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.