LASER VS INKJET

Cand vrei sa-ti cumperi o imprimanta, trebuie sa  alegi intre doua  tehnologii de printare: inkjet si laser. Ambele prezinta  avantaje si dezavantaje, important este să alegi produsul care ti se potriveste cel mai bine în functie de urmatoarele caracteristici:

Calitatea printarii – Rezolutia unei imprimante  inkjet este mai buna  decat  in cazul uneia laser, motiv pentru care fotografiile color vor avea o calitate superioara  daca sunt printate cu tehnologie inkjet. Avantajul imprimantelor inkjet nu este insa relevant cand tiparesti  documente text.

Inkjet Printer

Inkjet Printer

Viteza de tiparire – În general, imprimantele laser reusesc sa printeze mai multe pagini decat una cu jet de cerneala intr-un anumit interval de timp. Nu trebuie insa sa iei de-a gata specificatiile producatorilor, intrucat in ambele cazuri viteza reala de printare va fi mai mica cu 20-30%.

Capacitatea de stocare pentru hartie – Imprimantele  inkjet au un suport  pentru  preluarea hartiei  cu o capacitate de 50 – 150 coli, in timp ce cele cu laser pot inmagazina  undeva între 150 – 250 coli. De aceea, daca  printezi foarte mult intr-un interval scurt de timp, imprimanta  laser  este alegerea mai buna.

Costul cartuselor – In cazul imprimantei inkjet, cartusele originale sunt foarte scumpe, insa pot fi reincarcate de cateva ori fara probleme cu costuri mici. In plus, exista  cartuse compatibile la preturi accesibile. Un cartus cu cerneala listează insa numai 100 – 200 de pagini, in functie de continut si capacitatea cartusului. In schimb, cartusele laser sunt mai scumpe decat cele inkjet, insa au  o serie de avantaje: printeaza peste 2.000 de pagini si pot fi reincarcate de mai multe ori daca anumite componente sunt inlocuite dupa a doua sau a treia utilizare. Si la varianta laser sunt multe cartuse compatibile de calitate superioara.

Laser Printer

Laser Printer

Dimensiunea imprimantelor – In general, imprimantele  inkjet au dimensiuni mai mici şi cantaresc mai putin decat cele laser. Totusi, aceste caracteristici sunt mai putin importante, fiindca nu vei muta prea des imprimanta.

Preturi – Pretul unei imprimante inkjet este mai mic decat  pretul  uneia cu laser. De altfel, pretul ridicat este una dintre cauzele pentru care imprimantele laser sunt utilizate preponderent în mediul business, insa daca celelalte avantaje iti sunt utile, investitia este rentabila.

1 thought on “LASER VS INKJET

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.