Imprimarea 3D si moda “high-fashion”

3D-Printed-Clothing

Imprimarea 3D in modă, șochează?

Dita Von Teese a făcut-o… Lady Gaga tocmai a făcut-o! Ingerii de la Victoria’s Secret sunt pe ea… Moda imprimatelor 3D este acum “fierbinte” pentru multe celebrități. Poate e din cauza valorii de noutate pe care o poartă, sau poate că este aspectul unic, mai ales că nimeni nu vrea să poarte același lucru ca si altă persoană și această tehnologie poate garanta ca nu vor fi două lucruri asemănătoare.

Rochie 3D - Dita von Teese

Rochie imprimata 3D – Dita von Teese

Cu toate acestea, ideea de designer de moda – ne referim al moda “high end”, pe care nu ne-o putem permite – este că oferă deja îmbrăcăminte demne de celebtităti. Deci, de ce apare această mișcare față de noua tehnologie a imprimantelor 3D?

Nu este surprinzator, Lady Gaga este cea mai recentă celebritate ce a adoptat o garnitură “tech-licious”. Rochia în cauză se numeste “Parametric”. Este o rochie lungă in gen “fetiș”, numită ” imprimată 3D pentru arhitectură corporală”, imprimata de către compania de imprimare 3D “Materialise” si pe care Gaga a purtat-o la lansarea albumului ei, “ARTPOP”, în Marea Britanie, săptămâna trecută.

lady gaga 3d

Lady Gaga 3D

În timp ce Lady Gaga poate fi văzută ca un pic cam prea ezoterică, imprimarea 3D a fost adoptată de către cel mai celebru show de televiziune din lume, spectacolul anual al Victoria’s Secret Fashion Show.
“Îngerul” model, Lindsay Ellingson poate fi văzută defiland într-un fulg de nea tipărit 3D, strălucind de la  milioane de cristale Swarovski. Sclipiciul nu este nimic nou pentru Victoria Secret, dar costumul este destul de unic. Este o colaborare între arhitectul Bradley Rothenberg și compania de imprimare 3D “Shapeways”. Tinuta s-a bazat pe o scanare 3D a corpului lui Lindsay Ellingson iar designul filigran a fost creat cu un program de calculator iar apoi părțile au fost tipărite și asamblate manual.

Cat costă imprimarea 3D a hainelor?

Este un lucru atunci când citim pe blog-uri și la știri despre imprimarea 3D că schimbă lumea. Altfel este să vedem designeri de ultimă oră jucandu-se cu materiale și structuri diverse de materiale. Cu toate acestea, oricat de frumoasă apare moda 3D astăzi, este încă un vis destul de departe pentru majoritatea oamenilor.
Elementele pe care celebritățile le poartă nu sunt la fel de simple ca cele ce care sunt văzute pe site-urile “Shapeways” și “Thingiverse”. Acestea sunt modele complicate, create intr-un timp extrem de indelungat, si probabil, mult mai complicat decât crosetatul. Plus că si costă mult mai mult. Chiar dacă pe site-ul Thingiverse pot fi cumpărate brătări pentru mai puțin 10 dolari, personalizarea unui model 3D pentru fashion este atât de scumpă încât nici măcar nu există un tarif oficial pentru public.
Designerii care folosesc imprimarea 3D în acest fel nu caută acest fel de imprimare, pentru a economisi timp, ci il folosesc pentru a crea ceva frumos și nou. Designerii simt că promovand astfel imprimarea 3D in viitor, acest lucru va conduce la adoptarea acestei tehnologii si către masele largi ale populatiei. Acest tip de creație permite experimentare, ceea ce contează cel mai mult in acest moment pentru acesti designeri. Speranta este ca, la fel de rapid pe cat imprimantele 3D isi vor îmbunătăți timpii de imprimare și unitățile vandute clientilor  devin mai sofisticate, acest lucru va avea un avantaj pentru moda viitorului, care va fi adaptată oricui.

Victoria Secret

Modă imprimată 3D pentru Victoria’s Secret

Îmbrăcămintea “high-couture” a fost întotdeauna scumpă, a cerut mult timp și forță de muncă intensivă. Actualul val de modă imprimată 3D, urmăreste aceeasi temă a costurilor inalte. Speranța, cu toate acestea, se va datora naturii tehnologie imprimării 3D in care elementul de timp intensiv va fi eliminat. Într-un mod similar cu modul în care mașina de cusut a preluat tricotatul și broderiile.
Iris Van Herpen, un designer olandez care a castigat premii pentru moda 3D, a spus “Eu cred că va fi doar o chestiune de timp înainte de a vedea hainele pe care le purtăm astăzi, produse cu această tehnologie pentru imprimarea 3D“.
Această declarație ar putea fi cheia intelegerii de ce celebritatile de azi sunt atat de indragostite de imprimarea 3D. Este nouă si crează zgomot…. Câștigă atenția publicului și se transformă in articole ca acesta.

Am putea crede ca moda 3D pentru masele largi ​​ ar putea deveni obișnuită, să recunoastem, suntem la mare distantă incă. Nu este de neconceput, dar puțin probabil să vedem vanzări pe Amazon sau Ebay prea curând. Dar potențialul și posibilitățile continuă să ne incante și celebritățile incep a-si satisface dorintele de strălucire trăgandu-ne după ele intr-un viitor un pic mai luminos.

Un posibil motiv pentru care nu vedem mai multe si mai dese folosiri ale imprimării in moda 3D, pe podium, ar putea fi in primul rand amenintarea care ar putea pluti asupra caselor de moda. Drepturile de autor au fost întotdeauna o problemă foarte gravă pentru modă, iar marasmul de genți Chanel false vândute în Chinatown mărturisesc cât de greu este a menține un brand pe linia de plutire. Imprimarea 3D adaugă un nivel cu totul nou de dureri de cap “fashionistilor” și incă una din cauza căreia multe branduri ar putea dori să se delimiteze clar fată de moda 3D incă de acum.

Cu toate acestea, moda tipărită 3D este imbrătisată de personaje celebre care stiu că purtarea acestor haine va atrage atentia si presei de modă si a celei tehnologice. Ne putem aștepta să vedem mai multe colaborări de profil înalt în 2014 iar imprimarea pentru moda 3D să rămană un subiect la fel de fierbinte, pentru ca bărbatiul obisnuit, in special, să ajungă un pic mai aproape de obținerea unor obiecte de imbrăcăminte 3D pentru o zi oarecare la birou. Si să poată să le arunce neglijent, fără scandal…

2 thoughts on “Imprimarea 3D si moda “high-fashion”

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.