Grafen… materialul minune va permite internet de 100 de ori mai rapid!

flexible-graphene-phone

Un grup de cercetatori de la Samsung Electronics pretind că au făcut o descoperire. Ei au gasit o tehnica ce ar putea ajuta compania sa construiasca viitorul smartphone mai subtire, mai durabil și care chiar poate livra o viteza pe Internet de 100 de ori mai mare decat cea actuala.

Materialul Minune Grafen

“Materialul minune” este numit grafen – o substanță care este mai puternica decât oțelul și atât de subțire incat este considerata a fi in „doar două dimensiuni”. De fapt, e de un milion de ori mai subțire decât hârtia, dupa cum sustine „Societatea Americana pentru Fizica”. Descoperit în 2004, grafen-ul este realizat dintr-un singur strat de atomi de carbon legați împreună în tipare hexagonale.

Cercetatorii de la Samsung au descoperit o metodă care ar putea permite doar unui singur cristal de grafen să-și păstreze proprietățile electrice și mecanice pe o suprafață mare, a declarat compania.

graphene

Structura Grafen

Cu alte cuvinte, ei au descoperit un proces care ar putea permite grafen-ului a fi utilizat la întregul său potențial în dispozitivele electronice din viitor, care ar putea include gadget-urile ce pot fi purtate, smartphone-urile și multe alte tehnologii. Samsung a declarat ca grafen – ul va fi deosebit de important în dezvoltarea de dispozitive usor de purtat, cum ar fi „ceasurile inteligente” si mansetele electronice conectate la Internet, se arata in unele rapoarte, de catre Wall Street Journal.

Mobilitatea electronilor de grafen se declara a fi de 100 ori mai mare decât cea a siliciului, materialul cel mai des utilizat în componentele care „insufletesc” mule dintre telefoanele inteligente de azi, sau tabletele și computere desktop oferite spre vanzare. Producătorul cu sediul in Corea nu a menționat exact cum va avea impact descoperirea aceasta aupra dispozitivelor sale viitoare, dar a descris-o ca fiind  “materialul perfect pentru utilizare pentru display-urile flexibile și alte dispozitive electronice de ultimă generație”.

apple

Apple

Deci, ce anume înseamnă acest lucru pentru viitoarele gadget-uri? Se vor redesena cel mai probabil, toate componentele din interiorul telefonului și se vor putea permite marimi extrem de subtiri pentru acestea. Din moment ce grafenul este atat de subtire, comercializarea acestui material ar putea inaugura ca tranzistorii din gadget-uri vor fi din ce in ce mai subțiri, ceea ce va conduce spre aparate mult mai elegante decât smartphone-urile existente astăzi.

Samsung si viitorul smartphone

Grafen ar putea duce, de asemenea, la telefoane mobile flexibile, smartwatch-uri și gadget-uri pe o piață în care comercializarea se va schimba din temelii. Deoarece materialul este mai rezistent decât oțelul, telefoanele și gadget-urile viitoare sunt susceptibile de a fi mai puțin predispuse la daune decât dispozitivele existente, aparatele electronice revenind la termenul de „folosinta indelungata”.

Grafenul, de asemenea se spune ca poate oferi Internet pentru smartphone-uri cu o viteza de 100 de ori mai mare decat acum, conform unei cercetari intreprinse de Departamentul de Fizica al Universitatii din Bath.  Este, în esență, vorba de un avantaj al grafenului, prin care acesta poate converti lumina mai repede decât materialele utilizate în componentele de smartphone-uri existente astăzi. Raportul explică faptul că datele circulă sub formă de fascicule de lumină care lovesc smartphone –ul in mod natural, deci cu atât mai repede lumina se va converti in date ce vor ajunge mult mai rapid pe ecran.

Nu este clar, când vom vedea smartphone-uri ușoare de purtat, bazate pe grafen, dar descoperirea Samsung marchează un salt uriaș spre aducecrea acestuia pe piață. În timpul „Zilei de Analize” în noiembrie, compania a declarat ca ar putea produce telefoane care sunt complet flexibile și pliabile pentru piață până în 2015. Samsung a prezentat afișajele flexibile YOUM, de ceva timp, dar nu a găsit încă o modalitate de a aduce acest material, pe piață, prin gadget-urile de zi cu zi ale consumatorilor. Insa descoperirea de azi ar putea schimba totul…

3 thoughts on “Grafen… materialul minune va permite internet de 100 de ori mai rapid!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.