Google Spionul? Cat de “Private” mai sunt Emailurile Noastre?

google-nsa

Intimitatea Comunicarilor Electronice in 2013

Potrivit unei motiuni recent depuse de avocati pentru Google, utilizatorii Gmail ar trebui să aibă o “asteptare rezonabilă” a faptului potrivit caruia comunicările lor sunt complet private. Propunerea, care a fost depusă ca răspuns la o plângere împotriva Google prin care acesta este acuzat ca nu respecta legile de protejare a comunicarilor electronice, sustine că lipsa de intimitate merge mână în mână cu practicile normale de afaceri. În timp ce multi sunt indignati, Google confirma doar ceea ce toata lumea ar trebui să stie: viata privată pe Internet este un mit.
Google
Motiunea exprima în mod special că, “Un expeditor care trimite o scrisoare la un coleg de afaceri nu poate fi surprins de faptul că asistentul destinatarului deschide scrisoarea, asa si persoanele care folosesc e-mailul bazat pe internetul de astăzi nu poate fi surprins în cazul în care comunicările lor sunt prelucrate de către furnizorul de ECS (Electronic Communication Service) al destinatarului în timpul livrării. Într-adevăr, o persoană nu poate avea nici o asteptare legitimă de intimitate de la informatiile ce se transmit în mod voluntar prin terti.”
Motiunea a fost descoperită si afisată de “Consumer Watchdog Group” pe site, iar acum este în curs de dezbatere în întreaga mass-medie. Povestea a fost însotită de incidente legate de problema intimitătii unor site-uri de e-mail “Lavabit” si “Silent Circle”, care ambele au ales să se închidă voluntar după temerile apărute că acestea nu au putut garanta confidentialitatea mesajelor utilizatorilor lor. Lavabit a fost folosit de către Edward Snowden înainte de fuga sa în Rusia, iar site-ul a refuzat să explice natura exactă a motivelor inchiderii. Cu toate acestea, nimic din ceea ce are de spus Google nu ar trebui să fie surprinzător pentru nimeni.

whos-spying-on-you-01-0113-lgnDupă cum argumentează Google, serviciile sale sunt, de fapt gratuite pentru toti utilizatorii. Astfel, nimeni nu plăteste pentru un serviciu care este în totalitate privat. În plus, Google sustine că termenii de folosire (Terms of Service agreement), sunt usor accesibili, specificand faptul că scanarea automată a unui e-mail trimis a avut loc in momentul trimiterii. Scanarea automată a fost punctul nodal al cazului reclamantului.
Indiferent de Termeni si Conditii, pe care utilizatorul mediu nu este probabil înclinat să-l citească, in mod normal suntem inclinati să avem încredere in aceste corporatii că ne vor respecta intimitatea. Cu toate acestea, chiar înainte de momentul în care scandalul PRISM NSA a izbucnit, oamenii trimiteau email-uri presupunând că  totul ar fi fost complet privat. Dar sa fim realisti – Google este o corporatie planetara cu baza in USA. În ceea ce priveste încrederea în corporatii si in felul cum functioneaza afacerile lor, ar trebui să ne gandim de două ori înainte de a presupune că nimeni nu este cu ochii pe noi.

“Legea” Big Brother in cazul Google si altor provideri

Problema este in final ca acest  caz al Google nu este o raritate. Putinul ce a mai rămas din confidentialitatea emailurilor noastre pe Internet a fost diminuată major in ultimii ani. Închiderea site-urilor de posta electronică “Lavabit” si “Silent Circle” au subliniat incă o dată acest lucru. Poti sa nu alegi gigantul e-mailurilor Google, dar alte optiuni sunt tot mai limitate. Există, de asemenea, ceva de spus si despre comoditatea dată de serviciile de la Google. Această formă de comunicare cvasi-privată pe internet este status quo-ul lumii in care trăim. Aceasta este realitatea noastră. Nu trebuie să-ti placă. Nouă cu siguranță nu ne place.

spyDar chiar nu ar trebui să crezi că tot ceea ce faci online este complet privat, mai ales printr-un serviciu gratuit cum ar fi Gmail. E timpul pentru utilizatori să inteleagă că așteptările lor in ceea ce priveste intimitatea acestor servicii gratuite trebuie să fie extrem de limitate. Si să nu creadă ca in linistea noptii, in fata laptopului, sunt singuri. Pentru ca NU sunt.

3 thoughts on “Google Spionul? Cat de “Private” mai sunt Emailurile Noastre?

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.