Elon Musk ofera Gratis patentele Tesla!

Contrariat, frustrat și exasperat, Elon Musk a decis să „scape” de brevetele Tesla Motors. Ei bine, “să scape”, ar putea fi un pic prea dramatic zis. Dar, joi, Musk a anunțat că Tesla va permite altor companii să folosească invențiile sale pe o agendă de zi a companiei ca și „sursă deschisă”. Iată ce declară Musk într-un post pe blog: “Tesla nu va iniția procese de brevet împotriva cuiva care, cu bună-credință, vrea să folosească tehnologia noastră.” Această mișcare arată foarte drastic la prima vedere. Tesla are sute de brevete și patente, multe altele în curs de aprobare, pentru tot felul de invenții spectaculoase legate de tehnologia vehiculului electric. Tesla are inovatii de pionier, care au redus costurile și au crescut siguranța și viața bateriilor. Mașinile sale se reîncarcă mult mai rapid decât altele de pe piață, datorită conectorilor, software-ului și progreselor de gestionare a energiei. Acum, această companie publică (listată la bursă) va oferi aceste idei rivalilor săi fără să ceară nimic în schimb, doar bunăvoință.

Patentele Tesla oferite pentru Dezvoltarea industriei Auto

În conformitate cu Elon Musk, Tesla a făcut acest gest pentru a încerca din nou să dea un impuls restului pieței auto. Modelul S al Tesla a demonstrat că există un interes masiv într-o masină electrică bine făcută și în plus distractivă în condus. Cu toate acestea, Tesla cu mașinile sale (si Tesla X) abia zgârie uriașa piață auto. Musk dorește să promoveze o schimbare mai dramatică față de masinile electrice, așa că va face tot ce poate pentru a accelera lucrurile. “Nu cred că oamenii apreciază destul de mult gravitatea a ceea ce se întâmplă pe planetă cu privire la încălzirea globală, sau cât de multă inerție mai are clima” a declarat Musk în timpul unei conferințe de presă. “Avem într-adevăr nevoie de o schimbare în modul de trai. Aș fi miop dacă aș încerca să dețin toate aceste invenții doar pentru mine”.

Tesla_Model_S

Tesla Model S

Sun Microsystems a făcut o mișcare similară de proprietate intelectuală în lumea computerelor. Renumit pentru scumpetea software-ului său, Sun a optat pentru a declara “open-source” toate produsele sale. Decizia a venit atunci când Sun a ajuns în vremuri grele și era în căutarea interesului pentru proprietățile sale, cu intenția de a revigora compania.
Tesla este însă într-o situație destul de diferită. Prețul este în creștere de mai mult de un an, de când vânzările modelului S au crescut. Această masină – a doua construită de Tesla – a câștigat deja aproape fiecare premiu auto imaginabil, împreună cu cel pentru siguranță și cel pentru servicii de top către client. Anul viitor, Tesla plănuiește să înceapa livrarea la Modelul X, un vehicul utilitar-sportiv.

spacex

Tesla Factory – Space X

Din punctul de vedere al competiției, Musk consideră locul pe piață al Tesla destul de sigur. “Ceea ce facem noi este un lucru modest”, a spus el. “Vrei să fie inovatoar atât de repede, încât invalidezi brevetele anterioare, în funcție de ceea ce contează cu adevărat. Este viteza de inovare, cea care contează. Atâta timp cât Tesla păstrează dorința de a inventa și împinge limitele tehnologiei, această companie va rămâne de departe de rivalii săi”.
Musk consideră că oferirea brevetelor tehnologiei de încărcare ar putea duce la parteneriate importante. El a vorbit în această săptămână cu directorii de la BMW cu privire la împărțirea costurilor în construirea stațiilor de reîncărcare și crearea unei infrastructuri comune (standardizare?).

elon_musk

Elon Musk

Rețeaua națională de stații de reîncărcare ale Tesla și planurile companiei de a construi fabrici imense pentru producerea bateriilor, arată, într-adevăr, punctul de vedere al lui Elon Musk. Nici un alt producător auto nu planifică aceste tipuri de investiții masive în mașinile electrice. În cel mai bun caz, rivalii lui Tesla încearcă a construi mașini electrice mai “interesante” decât cele de acum un an sau doi. Musk ar dori să vadă că industria auto își intensifică investițiile și renunță la tratarea vehiculelor electrice ca un “hobby” și vor îndrăzni să le trateze ca pe o prioritate pentru viitorul “actual” al societății umane.

3 thoughts on “Elon Musk ofera Gratis patentele Tesla!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.