Denver Nvidia pe 64 de biti va surclasa A7 de la Apple

Apple este și rămâne pionier în utilizarea procesoarelor pe 64 de biți în smartphone-uri, dar iată că Nvidia susține deja că noul cip Denver pe 64 de biți va fi chiar mai rapid atunci când va apare în dispozitivele și gadgeturile din cursul acestui an.
Nvidia a comunicat câteva detalii despre noul cip Denver la conferința ”Hot Cips” din Silicon Valley, de ieri, 11 august. Nvidia îl numește “primul procesor ARM pe 64 de biți din lume, pentru Android”.
Cipul Denver va fi folosit într-o versiune de 64 de biți al procesorului Tegra K1 al Nvidia. Acesta va avea patru nuclee de procesare Denver și 192 nuclee grafice Kepler, care, spune Nvidia, vor oferi performanțe de PC pentru laptop-uri, tablete și smartphone-urile high-end. Ca și cip-ul A7 de la Apple, Denver se bazează pe arhitectura ARMv8-A.

Noul cip Denver Nvidia pe 64 de biti

Denver “depășește în mod semnificativ” toți rivalii săi, care se bazează pe valorile de referință ale ARM, cum ar fi DMIPS și AnTuTu, a comunicat Darrell Boggs, director al Nvidia pentru arhitectura procesorului, vizitatorilor conferinței ”Hot Cips”. Un diapozitiv din prezentarea sa a lăudat în mod special faptul că Denver procesează mai rapid decât un A7 de la Apple.
Cipul nu este în comercializare încă, desigur, și nu există totuși teste de referință independente pentru a verifica afirmațiile sale. Așa că rămâne de văzut dacă într-adevăr Nvidia va întrece Apple la acest capitol.

NVIDIA-Tegra-K1

Tegra K1 cu noul Denver Nvidia cip – dubla putere, de 20x mai putin consum!

Denver, se comunică, va fi primul procesor pe 64 de biți de la Nvidia și este așteptat de o lungă perioadă de timp. Proiect acestei construcții pe 64 de biți a fost anunțat pentru prima dată în 2011 iar scopul Nvidia a fost orientat inițial spre servere. Iată că acum și-a reorientat concentrarea pentru acest nou proiect către dispozitivele mobile care folosesc Tegra K1.

“Acest cip va permite crearea de conținut, va lucra foarte bine cu jocurile de calculator și cu multe alte aplicații”, a spus Boggs.

Nvidia a discutat despre familia Tegra K1 la CES 2014 în luna ianuarie. S-a discutat atunci că vor fi variante pe 32 de biți și pe 64 de biți și acestea vor avea pini compatibili, astfel încât proucătorii de ecipamente și dispozitive să le poată pune în același socket, a mai declarat Boggs. Asta ar trebui să-i poată ajuta să facă un upgrade de produs la un cip pe 64 de biți mult mai repede.
Nucleele procesorului video Tegra K1 GPU se bazează pe arhitectura Kepler, care este, de asemenea, utilizată în cipurile grafice pentru computerele desktop. Acesta are o memorie cache unificată, adică procesorul CPU și procesorul video GPU, vor împărți resursele de memorie.

Cele mai multe dintre smartphone-urile și tabletele de astăzi folosesc cipuri bazate pe modelele ARM. Apple a fost primul pe piață cu un procesor ARM pe 64 de biți iar Qualcomm și Mediatek au anunțat, de asemenea, că vor dezvolta procesoare ARM pe 64 de biți.

NVIDIA-Tegra-K1-Chip

Denver Nvidia CPU

Tegra K1 folosește mai bine puterea combinată a CPU și GPU, după cum declară Boggs. Tegra K1 va funcționa la frecvențe de până la 2.5GHz având un design “superscalar”, care oferă mai multe conducte de execuție (”pipelines”), astfel încât sarcinile pot fi executate folosind mai puțină frecvență a procesorului. De asemenea, permite procesoarelor si GPU-urilor video a comunica cu alte componente din calculator mult mai repede.
Dispozitivele cu cipuri de 64 de biți Denver ar putea fi chiar dupa colț. Tegra K1 la 32-biți, bazat pe designul ARM Cortex-A15, este deja oferit în tableta Nvidia Shield și în placa de dezvoltare Jetson K1 al tabletei, ca și în notebook-ul Acer Chromebook 13.

Procesorul Tegra K1 pe 64 de biți va surclasa versiunea pe 32 de biți, fiind cu între 100 la sută și 300 la sută mai rapid, în funcție de sarcinile de lucru, a declarat finalmente Darrell Boggs.

3 thoughts on “Denver Nvidia pe 64 de biti va surclasa A7 de la Apple

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.