De ce dorim un Smartphone mai mare?

De ce dorim un Smartphone mai mare? Oare în spatele unei fișe de specificații există mai multe perspective bazate pe datele unui produs hardware? Împreună cu www.FindtheBest.com, o companie care adună specificații și caracteristici într-o bază de date centralizată, vă putem împărtăși unele descoperiri și surprize bazate pe aceste date și vom încerca să expunem și cele mai comune concepții greșite.
Priviți la orice linie de smartphone produsă de marile companii și veți găsi un model similar: dimensiunile ecranului devin mai mari, an după an, model după model. Dacă în primii ani ai telefoniei mobile toată lumea umbla după micșorarea aparatului, ajungând la un moment dat să nu mai poți forma un număr de telefon pe micro-tastatură, azi lucrurile stau tocmai pe dos, lucru pe care vom încerca să-l explicăm în cele ce urmează.

Să începem cu un audit al liniei celui mai faimos smartphone Android din lume, uitându-ne la acele telefoane Samsung care cresc în fiecare an cu câțiva inci, în primul grafic de mai jos. Ca să nu fie mai prejos, HTC a ținut pasul cu escaladarea dimensiunii ecranului Samsung, iar mai jos veți vedea cum Nokia a urmat tendințele industriei pentru linia sa Lumia, de asemenea.

Chiar si Apple, al cărui ecran de 4-inci era descris odată ca fiind un “ecran orbitor plin de bun simț”, pare gata să-și urmeze rivalii. Tabelul de mai jos ilustrează un interes din ce în ce mai mare în ecrane mai largi, iar zvonurile din aceste zile sunt din ce în ce mai des despre introducerea unui iPhone 6 de minim 4.7 inci, în al patrulea trimestru al acestui an.

Un Smartphone mai mare: Da, acest lucru se întâmplă

Este de asemenea posibil ca doar telefoanele de top să devină mai mari. Pentru a determina amploarea tendinței, am calculat corelația între data de lansare și dimensiunea ecranului la peste o mie de telefoane. Graficul de mai jos arată câteva sute dintre cele mai populare.
După cum puteți vedea, tendința merge mult mai departe, dincolo de iPhone și Samsung Galaxy. Există o corelație puternică între data de lansare și dimensiunea ecranului smartphone.
Înainte de 2011, aproape fiecare telefon de pe piață, măsura între 2,5 și 4 inci. Începând cu 2013, telefoanele sub 4 inch aproape au dispărut. Acest grafic vă dă o imagine despre acest lucru:

Deci, ce se întâmplă aici? De ce se transformă telefoanele în tablete? Există cu siguranță mai mult de o singură posibilă explicație în spatele acestui trend. Am distilat datele în cinci scenarii diferite, împărțite de la cel mai puțin posibil până la cel mai probabil.

Scenariul nr. 1: Suntem martorii un truc de marketing, jucat de peste cinci ani

Nu contează cât de multe caracteristici ostentative dezvoltatorii de software de smartphone-uri pot coace într-un produs nou, nimic nu atrage atenția ca un nou design hardware, în special în cazul în care se amestecă un ecran mai mare în acest joc.

iPhone 5 a debutat cu suport LTE și un nou cip A6, dar dimensiunea ecranului actualizat a câștigat fiecare titlu al știrilor. Clienții au iubit ecranul de 4.7-inci al HTC One din 2013, dar compania nu a putut rezista, adăugând încă 0,3 inci la M8. Apoi, este Samsung, care a urmat în această cursă prin intermediul “Next Big Thing”, o campanie de marketing ce aducea în prim plan creșterea constantă a dimensiunii ecranului liniei Galaxy S, de la 4,8 inci (S III), la 4.99 inci (S4) și mai apoi la 5.1 inci (S5).

Este o teorie ce pune un pic de ordine în lucruri, dar în cele din urmă este doar o teorie. Sunt prea multe părți în mișcare pentru a concluziona că creșterea dimensiunilor ecranului este o strategie de marketing, chiar dacă ecranele mai mari par vinde mai multe telefoane. Această teorie este favorabilă Samsung, dar este încă prea anecdotică pentru a fi luată în seamă pe de-a-ntregul.

Scenariul nr. 2: Apple are o dimensiune de ecran greșită

Când Apple a introdus primul iPhone în 2007, industria de profil s-a chinuit a reproduce aproape fiecare aspect al designului Apple, de la interfața și iconițele aplicațiilor și mesageria vocală, până la lipsa tastaturii și dimensiunea ecranului de 3,5-inch. Pentru acei primi ani, se părea că Apple n-ar fi putut face nimic rău.

iphone+

Apple Smartphone si urmaritorii sai

Asta până în jurul anului 2010, odată cu lansarea primului Galaxy S și Droid X, când piața a avut unele alternative legitime la iPhone. Producătorii care doreau să inoveze dincolo de designul Apple s-au lovit pe o perspectiva noua: cu toată poleiala iPhone-ului, oamenii erau disperați pentru ecrane mai mari. Restul, de atunci încoace, este istorie.

Există, probabil, un sâmbure de adevăr în acest lucru, dar teoria este prea nimerită să nu poată fi aplictă. Atât Google cât și Apple au copiat în mod regulat unul de la un altul.

Scenariul nr. 3: Modificările se bazează doar pe câteva telefoane influente

O versiune mai nuanțată a scenariului nr. 2 sugerează că creșterea dimensiunii ecranului smartphone-ului se datoreză doar câtorva modele, fiecare dintre ele crescând dimensiunea ecranului și fiecare dintre ele creând o mini-revoluție.

lumia-1520

Nokia Smartphone

Acest lucru are un anumit sens: s-ar putea să fie mai mult de 1.000 de tipuri telefoane în piață, dar numai aproximativ șase, în fiecare an, domină în titluri și în vânzări. Cu fiecare schimbare de succes (exemple: display-ul mai clar al iPhone 4; camere foto mai bune pe telefoanele Motorola DroidX timpurii), au urmat rapid această tendință și alte telefoane de marcă. Același lucru este probabil adevărat și vis-a-vis de dimensiunea ecranului.

Apoi lumea s-a întrebat: ”ar merge ceva mai mai mare de 4 inci?” Droid X s-a dovedit a fi un telefon “mare” (pentru timpul său) și de succes. ”Dar ce zici de mai mult de 5 inci?” Și fiind de succes, noul Galaxy Note II, de 5,5 inci, a declanșat o întreagă serie de telefoane gigante similare.

Droid_X

Motorola Droid X Followers

note_II

Samsung Followers

Pentru cele mai populare telefoane din industrie, “teoria conducătorului de trend”, explică, probabil, cele câteva schimbări din piață. Dar nu explică schimbarea pe deplin dramatică pe care o vedem în întreaga industrie.

Scenariul nr. 4: Producătorii au dorit întotdeauna să facă telefoane mai mari, dar tehnologia pur și simplu nu le-a permis aceasta până de curând

În 2007, ambele pixeli și de viață a bateriei a ajuns la o primă consistentă. Încercarea de a alimenta un ecran de 5 inch, cu un numar destul de mare de pixeli pur și simplu nu a fost o posibilitate. Astăzi, baterie si tehnologia de afișare a permite producătorilor să facă ecrane clare, 6-inch-plus, care se execută de mai bine de o zi.

Uită-te la modul în care densitatea pixelilor și a capacităților bateriei au escaladat în linia Samsung Galaxy S pe cinci generații:

Este cea mai simplă explicație, și, probabil, cea mai bună de până acum. Aceasta ajută a explica de ce producătorii nu s-au atins de modelele mai mari de 4 inci înainte, dar acum le produc pe bandă rulantă, modele de 5 inci ajungând să fie o rutină.
Aceasta însă nu explică, de ce producătorii au abandonat toate telefoanele sub 4 inci începând cu 2013…

Scenariul nr. 5: Smartphone-ul se transformă în calculatorul nostru primar

Chiar cu aceste tendințe, în 2007 nu era încă clar dacă smartphone-ul va deveni produsul important care este astăzi, un dispozitiv care într-o zi (pentru unii chiar de azi) ar putea înlocui majoritatea computerelor personale. În urmă cu șapte ani, smartphone-ul era încă o combinație de trei produse mai puțin semnificative: un music player, un browser web mobil și un telefon mobil. Astăzi, smartphone-ul conectează oameni din întreaga lume, ca și cum acest lucru ar fi o bagatelă. Cetățenii din țările mai puțin dezvoltate este puțin probabil să dețină mașini și calculatoare, dar cumpără mult mai rapid un smartphone.

zteDeci, cum se relaționează acest lucru la dimensiunea ecranului? Dacă smartphone-urile devin dispozitivele noastre primare, și vor prelua sarcinile odată deținute de calculatoare și chiar televizoare, avem nevoie de un produs multifuncțional, care, ca un cameleon, se poate schimba pentru a servi toate aceste funcții.

Înainte de 2010, proprietățile suplimentare reale au fost inutile. La urma urmei, foloseam telefoanele în cea mai mare parte a timpului pentru efectuarea de apeluri, pentru a asculta muzică, sau de a face un pic navigare pe web, făcând note mintale pentru munca noastră reală, atunci când ne întorceam la computerele noastre de pe birou.

largeAstăzi, pe web, interfețele de televiziune a unor aplicații native sunt de multe ori proiectate în primul rând pentru formatul telefoniei mobile. Smartphone-ul nu mai este doar un telefon, ci un hibrid de dispozitive și din ce în ce mai mult cel mai comun mod de a interacționa cu lumea. Un ecran mai mare permite unui dispozitiv mobil să joace toate aceste roluri de-odată.
Am ridiculizat uneori așa-numitul phablet (un telefon care este aproape de marimea unei tablete), dar poate că ”am fost conduși în acea direcție de la început”. Poate că mai mare chiar înseamnă mai bun!

4 thoughts on “De ce dorim un Smartphone mai mare?

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.