Cercetatorii Avertizeaza! Imprimantele 3D pot Provoca Accidente Vasculare Cerebrale!

Modelele de imprimante disponibile în comert emit particule periculoase

Imprimantele 3D disponibile in comert ar putea provoca accidente vasculare cerebrale cauzate de particulele toxice emise in aer.
Teama este exprimata într-un studiu realizat de cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Illinois, care avertizează că aditivii folositi in procesul de fabricatie, unde se foloseste o tehnica numita depunere de polimer topit (MPD), emit particule ultrafine (UFPs) în aer.

ship-hazardous-materialsAceste particule, care au mai putin de 100 de nanometri in diametru, ar fi în mod normal înlăturate de un sistem de ventilatie atunci când sunt produse de imprimantele ce lucreaza într-un mediu industrial, a comunicat institutul. Cu toate acestea, prudenta cercetatorilor cu privire la cresterea cererii pentru imprimantele 3D disponibile pe piată, se refera la imprimantele care sunt vândute ca produse personale si ajung in casele proprietarilor fără ventilatie de evacuare sau accesorii pentru filtrare.

Imprimanta 3D

Imprimanta 3D

Echipa de la Institutul de Tehnologie din Illinois a testat două materiale diferite de imprimare 3D – acrilonitril-butadien-stiren (ABS) si acidul polilactic (PLA) – pentru a vedea cât de multe particule UFPs sunt emise de fiecare aditiv.

Studii despre efectele Imprimantelor 3D

“Studii anterioare la temperaturi relativ ridicate (170-240 de grade Celsius) de prelucrare termică a termoplasticelor la echipamentele folosite la o scară mare de extrudare industriala au aratat ca ambele gaze si particule sunt emise în timpul functionării,” a declarat în raportul său, autorul principal al cercetărilor, Brent Stephens.
“Produsele emise de ABS, în faza gazoasă primară a descompunerii termice la temperaturi foarte ridicate s-au dovedit a include monoxid de carbon si acid cianhidric, precum si o varietate de substante organice volatile. Expunerea la produsii de descompunere termică din ABS a fost de asemenea dovedită a avea efecte toxice atât la sobolani cat si la soareci.”

personalised-superhero-action-figures-3d-printer-1

Figurine Super Eroi – Imprimate in tehnologia 3D

Stephens a avertizat că în cazul în care aceste particule sunt inhalate, acestea se pot depune in plamani sau pot fi absorbite direct in sange,  unde ar putea duce la efecte adverse asupra sănătătii, inclusiv deces prin insuficienta cardio-respiratorie, accident vascular cerebral  si alte simptome specifice astmului.
Stephens a informat că cumpărătorii de imprimante 3D disponibile pe piată ar trebui să fie atenti atunci când operează masinile in “medii de interior neventilate sau insuficient filtrate”.
Potrivit institutului, mai multe experimente controlate vor avea loc pentru a evalua emisiile de aerosoli dintr-o gamă mai largă de imprimante 3D desktop (de uz personal) si materiile prime folosite. Poate că cei ce isi planifica să cumpere o imprimantă 3D pentru acasă ar trebui să se gandească la instalarea magazinului sau atelierului necesar în garaj si să se asigure că este bine ventilat în momentul functionării.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.