5 căi prin care sa faci un “Captain America – Super Soldier”!

super-soldier-in-repose

Captain America – Super Soldier

Steve Rogers a devenit soldatul fundamental, datorită unei fiole sau două de ser „Super Soldier” și cu ajutorul razelor Vita. În lumea  Marvel, creatorul acelui ser – Abraham Erskine – a fost ucis de un soldat nazist, ceea ce înseamnă că nu va mai putea fi niciodată creat un alt „Captain America”. Dar în lumea reală, oamenii de stiinta lucreza din greu pentru a crea un super- soldat modern al acestor zile.

Captain America -The Winter Soldier

Captain America -The Winter Soldier

Nu e vorba de poțiuni și de radiații, dar tehnologia pentru a ajuta la crearea acestor super-soldați care pot rezista mai bine rigorilor războiului exista. Ideea unui super-soldat, care poate reduce, răspunde și neutraliza amenințări într-o milisecundă, posedand abilitati de care majoritatea oamenilor nu sunt capabili, suna ca niste fantezii ale societății moderne despre război. Dar oferind soldaților abilități îmbunătățite prin tehnologie,  acestea pot ajuta la salvarea de vieti.

În timp ce „Institutul de Nanotehnologii pentru Soldati” lucreaza deja la dispozitive care pot detecta amenințările chimice din mediu iar „Boston Dynamics” construieste companioni roboti pentru soldați, chiar mai buni decât insotitorii canini, multe alte tehnologii pot imbunatati performantele soldaților înșiși.

Pare cam la fel de absurd ca ceea ce veti vedea în acest weekend în filmul „Captain America: Winter Soldier”, ​​dar „Agenția pentru Cercetare in Proiecte Avansate de Apărare” (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) si alte organizatii, lucreaza la unele proiecte considerate deja foarte sci –fi si care nu ar fi la nelalocul lor în lumea Marvel. Iata-le mai jos:

 Lentile de contact „Night Vision”

Lentile de contact din Grafen

Lentile de contact din Grafen

Vederea de noapte necesită ochelari voluminosi care se ataseaza la căștile de protecție ale soldatilor. Dar cercetătorii de la Universitatea din Michigan lucreaza deja la niste lentilele de contact care realizează imaginea în mod similar printr-un sandwich din materialul minune grafen si sticlă. Grafen-ul permite ca obiectele întunecate să apară mai luminoase.

 Casca ce gandește…

Gandesti cu Casca

Gandesti cu Casca?

Nu e mare lucru, dar DARPA deja lucreaza la căști de protecție, care pot transforma gândurile pre-vorbite în biți cuantificabili de informații care pot fi transmisi altora. Casca „Silent Talk” ar putea permite comunicarea pe câmpul de luptă între soldați, fără a fi auziti sau in pericol de a fi spionati, de catre inamic.

Detectarea amenințarilor

Detector de amenintari

Detector de amenintari

DARPA are de asemenea in lucru si o tehnologie privind scurtarea timpului in care un creier detecteaza o amenințare și trimite un semnal de avertizare. Tehnologia Sistemului Cognitiv pentru Instiintari de Amenintari (Cognitive Technology Threat Warning System  – CT2WS) funcționează prin atingerea creierului cu unde P-300 prin senzori EEG. Testarea oamenilor la detectarea amenințărilor fără CT2WS a dus la 810 alarme false pentru 2304 evenimente țintă pe oră. Cu CT2WS, s-a ajuns la maxim  cinci pe oră. Scopul tehnologiei este de a fi transferata în binoclurile de armata.

Brațul de Titan

Brat de Titan

Brat de Titan

Pentru a fi la fel de puternic ca un Titan nu mai ai nevoie de o suta de mii de ore în sala de gimnastică. Brațul Titan, un proiect de exoschelet al unor studenți de la Universitatea din Pennsylvania, mareste puterea, astfel încât o persoană care poartă acest braț poate ridica obiecte pe care altfel nu ai fi în măsură să o poti face. De asemenea, acesta se poate fixa de obiecte si le poate opera fara nici un efort din partea posesorului.

HAL

Exoschelet HAL

Exoschelet HAL

HAL nu este, probabil, cel mai bun nume pentru un robot destinat să ajute oamenii (vezi „2001: A Space Odyssey”), dar în acest caz numele vine de la Hybrid Assistive Limb. Compania japoneza Cyberdyne (hmm, nu cea din „Terminator”, sperăm…) a dezvoltat exoscheletul pentru a spori rezistența si forța umană.

3 thoughts on “5 căi prin care sa faci un “Captain America – Super Soldier”!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.