3D Systems si Stanford au imprimat un corset 3D!

corset 3D

Scolioza este o afecțiune în care coloana vertebrală a unui bolnav are o curbură anormală, laterală, sau dintr-o parte în alta și care seamănă cu litera “S” sau “C”. Coloana vertebrală este, de asemenea, răsucită și cîteodată împinge coastele în afară și formează o curbă multidimensională. Scolioza idiopatică este cea mai comună formă a acestei condiții medicale, și în principal, aceasta afectează adolescentele.

În aceste zile 3D Systems împreună cu doi cercetători, Dr. James Policy și Robert Jensen de la Universitatea Stanford, au dezvoltat ceea ce ei numesc “Bretelele Bespoke”, un corset imprimat 3D personalizabil, pentru copii si adulti tineri cu scolioză.

Scolioza idiopatica apare cel mai frecvent la copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 13 ani, și este o problemă pentru aproape 7 milioane de americani, 90 la suta dintre ei de sex feminin. În timp ce starea aceasta poate fi ușor corectată prin utilizarea de proteze de plastic, metoda tradițională, aceasta uneori nu reușește. Este folosită apoi o altă metodă numită “fuziune spinală totală” care utilizează plasarea de tije metalice de-a lungul coloanei vertebrale pentru a vindeca starea.

Bespoke Brace

Bespoke Brace

În timp ce alt corset (de plastic sau metalic) tradițional este rigid, fiind ca niște bucăți de scoarță de copac ce se extind de la subsuoară până la șolduri, furnizând presiune corectivă împotriva coastelor si șoldurilor, această opțiune nu reprezintă o situație ideală pentru tineri. Cei care suferă de această boală sunt obligați să poarte acest corset tot timpul, mai mult de 2-3 ani, și cel puțin până ce sistemul lor osos ajunge la maturitate. Acoladele sunt, așa cum s-ar putea imagina, incomode, și împing mulți pacienti tineri să renunțe la tratament.

Bespoke Brace imprimat 3D are succes la copii!

Versiunea personalizată a noului corset 3D, Bespoke Brace, are un design ce rezultă într-un aparat ușor, confortabil, care este unic pentru corpul fiecărui pacient scanat. Și ca un bonus, modelele arată elegant. Procesul funcționează astfel: un prototip “check-socket” al corsetului este îmbrăcat de fiecare pacient, și o dată ce se potrivește corect, este digitizat pentru a crea un suport de referință digital.

Acest suport digital în formă de corset este manipulat și ajustat după cum este necesar. El poate fi apoi imprimat 3D folosind tehnologia sinterizării selective cu laser (SLS).

screen-shot-2014-01-06-at-1-30-18-pm

imprimat 3D

Policy și Jensen au testat 22 de pacienti, la Spitalul de Copii din Oakland și spun că pacienții au fost aproape total favorabili la evaluarea lor atât estetică cât și în ceea ce privește confortul corsetului.

“Toți copiii noștri și-au dorit Bespoke Brace. Am avut un mic model de corset imprimat la scară, pe biroul meu. După ce copiii l-au văzut, toți și l-au dorit”, declară Policy. “Nu am văzut niciodată copii să răspundă pozitiv la o proteză. Acest corset 3D a avut atât succes încât, odată ce și l-au montat, mulți s-au afișat prietenilor”.

Și, poate mai important decât acceptarea tratamentului este evitarea intervenției chirurgicale de către copii, prin purtarea constantă a acestui corset.

“Va fi nevoie de multe date pentru a convinge asiguratorii și comunitatea medicală de valoarea acestei tehnologii, dar bunul simț dictează că, în cazul copiilor, confortabilitatea corsetului va aduce un mai mare succes al tratamentului neinvaziv”, adaugă Policy. “Datele recente ale studiului nostru pilot par să susțină acest lucru”.

Alt articol despre “Omul imprimat 3D “….

7 thoughts on “3D Systems si Stanford au imprimat un corset 3D!

  1. hostvision says:

    Super tare. Sa vedem cand vor scoate echipamente sportive de acest gen 🙂

    1. admin says:

      multumim pentru comentariu.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.